Lompe, Ierse humor in The Guard

Een film met een norse hoofdpersoon die iedere vorm van plezier in het leven lijkt te ontberen, klinkt niet meteen als vrolijke tijdsbesteding. Toch is The Guard een hilarische misdaadkomedie. De Ierste sergant Gerry Boyle uit Galway is een boze, cynische agent, maar bovenal volstrekt onpeilbaar. Hij is over alles onverschillig, behalve over zijn moeder. De roodharige man van middelbare leeftijd bezoekt haar regelmatig, luistert naar haar verhalen, maakt grapjes en neemt haar mee op sleeptouw. Hij drinkt graag een borrel en gezien zijn figuur eet hij bij voorkeur gefrituurd voedsel. De hoofdpersoon gespeeld door Brendan Gleeson, in de zwarte komedie is net zo’n groot mysterie voor zijn collega’s als voor het bioscooppubliek. Waarom de Ier in godsnaam ooit besloten heeft bij een politiekorps te aan is een raadsel. “Ik kom er maar niet achter of je heel dom, of juist heel slim bent”, zegt zijn Amerikaanse collega Wendell Everett (Don Cheadle) die ook in het duister tast over de ware aard van de racistische agent.
FBI-agent Everett is naar Galway afgereisd om een internationaal drugskartel op te sporen. Bij de briefing toont de Afro-Amerikaanse agent foto’s van louter blanke mannen. Onbegrijpelijk, vindt Boyle. “Drugsdealers zijn toch altijd zwart, of Mexicaans?” vraagt hij zijn collega, die verbouwereerd is over zijn racistische observatie. “Ik ben Iers, racisme is een onderdeel van mijn cultuur.” De charme van de hoofdpersoon komt voort uit zijn extreme politiek-incorrecte opmerkingen, gevolgd door intelligente analyses. Hoewel Boyle de ene lompe opmerking na de ander naar het hoofd van Everett slingert, ontstaat er toch een wederzijds respect. De Amerikaan legt ziel en zaligheid in het ontmaskeren van de criminele bende, maar hij is dan ook ver van huis en heeft vermoedelijk niet veel beters te doen. De Ier daarentegen kan duizend dingen verzinnen die hij liever doet dan de misdaad bestrijden en die doet hij dan ook. Als Everett een rondje wil maken in het stadje, om meer te weten te komen over zijn hoofdverdachten, deelt Boyle hem mede een dagje vrij te hebben en onder geen beding zijn plannen zal wijzigen. De FBI-agent krijgt talloze deuren voor zijn neus dichtgesmeten, omdat de plaatselijke bewoners weigeren Engels te spreken. Boyle daarentegen geniet van zijn vrije middag waar hij met twee jonge escortes de bloemetjes buiten zet in een niet eens ongezellige hotelkamer. Uiteindelijk blijkt de Ier natuurlijk wel met een moraal te zitten. De film steekt met alles de draak, maar zeker ook met de gretigheid waarmee de Amerikaan zich op de zaak stort. De moralistische agent die met onbegrip naar zoveel desinteresse van zijn Ierse collega kijkt.

The Guard is geregisseerd door John Michael McDonagh, broer van regisseur Martin McDonagh waarin Gleeson ook te zien was als norse Ier. De broers delen hun droge gevoel voor humor en gelukkig kan de 56-jarige acteur daar prima zijn weg in vinden.

Een gedachte over “Lompe, Ierse humor in The Guard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s