Isabelle: Vlakke karakters maken belofte niet waar

Halina Reijn in IsabelleMaandenlang hebben we kunnen lezen hoe actrice Halina Reijn vijftien tot twintig kilo moest afvallen voor haar rol in het drama Isabelle. Hoe is het mogelijk denk je, de vrouw weegt al praktisch niks. Wat een offer voor haar vak, een feitelijk bewijs van eindeloze toewijding. Respect dus voor Halina. Je hoopt dan ook van harte dat het offer dat ze bracht een ontroerende en indringende film heeft opgeleverd, maar dat is helaas niet het geval.

De 36-jarige Halina Reijn speelt een succesvolle en mooie actrice. Overal waar ze komt, wordt ze aanbeden en de mannen vallen allemaal als een blok voor haar schoonheid. Op vakantie in de Ardennen, niet echt een reguliere hangout voor supersterren, wordt ze in een cafe bediend door de mismaakte Jeanne, de in het echt beeldschone Tineke Caels. Jaloezie drijft de serveerster tot een gruwelijk daad: ze ontvoert Isabelle en sluit haar op in een kelder. Ze is van plan de filmster uit te hongeren en haar verval te vatten in portretschilderijen.

Isabelle (Halina Reijn) moet poseren voor zieke ontvoerderDe film gaat over de vergankelijkheid van schoonheid, een mooi en immer actueel onderwerp. Iedereen wil mooi gevonden worden, iedereen wil aanbeden en geliefd worden. Hoewel het thema centraal staat in Isabelle, blijft het aan de oppervlakte. Isabelle probeert Jeanne te overtuigen dat schoonheid ook niet alles is, omdat mannen alleen maar seks met haar willen. Jeanne reageert dat niemand haar zelfs ook maar wil aanraken, dus dat zij slechter af is. Dat wordt op den duur een soort ongelukkigheidscompetitie. Isabelle probeert aan haar gruwelijke lot te ontkomen door Jeanne te overtuigen dat het in haar leven nooit om haar gaat, maar om haar lichaam. “They go to bed with Gilda, but wake up with me”, zei Hollywoodactrice Rita Hayworth ooit. Dat het heus niet makkelijk is om beeldschoon te zijn, is geen overtuigend argument. Wat ook niet helpt is dat het personage van Isabelle vlak is en ze blijkt te acteren om in leven te blijven. Niet gek natuurlijk, maar daarmee blijft het schoonheidsideaal recht overeind staan.

Daarnaast zijn de dialogen in de film bedroevend. “Alles van waarde is weerloos,”  citeert Isabelle. Helaas voor Lucebert is de zin dermate cliché geworden dat het alleen maar gemaakt uit iemands mond kan komen. En in clichés blijft de film hangen. De plotwendingen zijn voorspelbaar en Belgen worden op de bekende kneuterige manier neergezet. Isabelle weet helaas niet te raken en houdt het debiele schoonheidsideaal in tact.

Een gedachte over “Isabelle: Vlakke karakters maken belofte niet waar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s