Fit for Free – Veel zweten voor weinig geld

Dankzij de kerststollen is de spiegel na de ‘feestdagen’ een graag te vermijden sujet. Helaas zijn daar de selfies en nog erger belfies die je lichtelijk aangeschoten nog een fantastisch idee vond om het  nieuwe jaar mee in te luiden en die je nu af en toe al scrollend op je netvlies gedrukt krijgt. Als het natural born voluptueuze vrouwen als Kimmie en Yoncé (en onze nieuwe Labster Mom, waarover later meer) lukt om postpregnancy er hot uit te zien, dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om die paar kerstbabykilo’s eraf te krijgen. Labster Maartje was ooit sportief en niet krap bij kas, maar heeft het weten te schoppen tot blut en blubberig. In een wanhoopspoging haar talloze lovehandles naar de hellepoort te verwijzen, nam ze een abonnement op Fit For Free. Die goedkope sportschool waar je voor vijftien euro per maand al kunt zweten in het bijzijn van andere stumperds in glimleggings. Is het de moeite waard?

fitforfreewinkelbuiten

Pretty Hurts, zingt Béyonce op haar onvolprezen meesterwerk. Ze probeert ons wijs te maken dat het oppervlakkig is om je uiterlijk belangrijk te vinden. Wijze lessen van Oprah en een blik in een willekeurig vrouwenblad leren ons dat uiterlijk vertoon weliswaar oppervlakkig is, dat echte schoonheid van binnen komt en dat je eerst van jezelf moet houden om van een ander te kunnen houden, maar dat je je tevens stukken beter voelt als je strak in je vel zit en je van sporten een goed gevoel krijgt over jezelf. Omdat een nieuwe kalender is begonnen gaan de Labsters ditmaal uit van de tweede lezing. Bovendien, op de sportschool loop je misschien nog wat uit de kluiten gewassen, zweterige mannenlichamen tegen het lijf  of ontmoet je een nieuwe BFF. In Amsterdam is een enorme keur aan sportscholen. Vaak zijn ze duur, maar krijg je allerhande producten, sapjes en sauna’s cadeau en persoonlijke aandacht. Bij FFF is het om te beginnen goedkoop (vanaf 9,95 euro per maand) en moet je voor alle extra’s  bijbetalen, zeg maar de Ryanair onder de sportscholen.

Zo ziet het er dus niet uit

FFF ziet er dan ook niet helemaal uit om door een ringetje te halen. Het is er niet ranzig of stoffig, maar wel grijs en karig. Niks geen dj die de nieuwste sounds voor je mixed terwijl je onder de perfecte belichting staat te trilplaten. Het is TL-licht op je bakkes en lekker zweten met een beetje ventilatie. Gelukkig staan er allemaal mensen in kleurrijke outfits te knallen en ligt de focus meer op het overleven van de inspanning. Ook zijn er veel apparaten waardoor je zelden tot nooit hoeft te wachten. Zelf maak ik geen gebruik van fitnessapparaten. Het idee. Ik heb het bij mijn vorige, kleine, vrolijk ingerichte sportschool wel eens gedaan, maar met megategenzin. Ik kon alleen maar op een apparaat functioneren onder het genot van een kookprogramma op tv.

Ik heb dan ook het onbeperkt fitnessabonnement van 15,95 plus de groepslessen van 6 euro per maand genomen. Het gaat me namelijk om de groepslessen, maar dat moet in combinatie met een fitnessabonnement. Op zich prima, want stel dat een les of ikzelf uitval, kan ik alsnog afkoelen op een hometrainer. In totaal ben ik dus een kleine 22 euro per maand kwijt, niet bepaald free, maar vergeleken met de usual prijzen een koopje. Nog een voordeel is dat je in iedere Fit for Free in Nederland mag sporten. Dus als je  lekker een weekendje weg gaat naar Zoetermeer (waar het er overigens superstrak uitziet), kun je ook mooi een uurtje gaan Zumba’en. In Amsterdam zijn ook tal van vestigingen, ideaal. Zeker als je zoals ik louter klasjes afstruint, dan kun je handig afwisselen.

Zijn we al klaar met de voordelen? Nee. FFF heeft een superduperhandige app, waarmee me je vanuit je luie stoel fitness budhautopische planningen kunt maken voor de volgende dag. Natuurlijk denk je ‘s avonds net voor je in slaap kukelt dat je heus wel zin hebt om om 7.00 naast je bed te staan en richting sportschool te kachelen, dus schrijf je je met een oog dicht in. Na de zeurende wekker kun je hopla je mobilio erbij pakken, het appje openen, je keurig uitschrijven en weer omdraaien. No questions asked. Dat lijkt sowieso het credo van FFF. De eerste keer dat ik na jaren ‘nee, ik jog altijd’ leugens weer een tasje moest pakken voor de sportschool, vergat ik mijn sportschoenen. Omdat ik de gang nou eenmaal had gemaakt en het een slap excuus van mijn tegenstribbelende hersenen vond, vroeg ik de mannen achter de balie of ik alsnog aan het klasje Zumba kon deelnemen. Overigens had ik nog twee minuten om op tijd te beginnen. De man zei: “Ja hoor, maar het is je eigen verantwoordelijkheid.” De juf keek niet raar op toen ik het klasje enigszins gegeneerd binnen kwam. En springen maar op die sokjes. Wonderlijk genoeg vergat ik ook mijn sportschoenen bij het klasje bodypump. Ik nam niet eens meer de moeite het aan de balie te vragen en vroeg het de juf en die schudde nonchalant nee op de beats.

Dan de klasjes: prima. Het publiek is lekker gemêleerd en anoniem. Mensen laten elkaar met rust. Ik doe mijn klasje en verdwijn weer in stilte. Het laatste punt van zorg is: wat doe je met je waardevolle bagage. Aangezien ik vaak vanaf werk direct doorga naar de sportschool, zeul ik nogal wat zooi mee. Dit is per vestiging anders georganiseerd. Bij de ene moet ik een slotje aanschaffen, dan wel huren om aan een kluisje te hangen. Kortom moeilijk, zo’n slotje raak je natuurlijk aanstonds kwijt en huren kost best veel geld. Dat vond ik in eerste instantie een nadeel tot ik ontdekte dat je zo ongeveer al je bezittingen de groepslessen mee kan nemen, wederom zonder dat iemand een vraag stelt.

Ik vind FFF prettig, zoals ik Pathé-bioscopen ook prettig vind. Anoniem, zonder poespas, je kunt doen en laten wat je wilt, niemand stelt vragen, niemand oordeelt, je gaat lekker sporten, keert huiswaarts en probeert geen zak chips leeg te eten. De FFF krijgt dan ook de

SealOfApproval01Dit blog is geschreven voor Labsters.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s