De grote supermarkten Kerststollen test

De logica heeft in Christelijke tradities lang geleden plaats moeten maken voor commercie en dus zijn we geconditioneerd om met Sinterklaas pepernoten, taai taai en marsepein in representatieve schaaltjes te presenteren en met kerst chocoladekransjes, amandelstaven en kerststollen. Om over Pasen maar te zwijgen – wat hebben die chocolade haas + eitjes daar toch te zoeken? Omdat Labster Maartje amandelstaven veracht, testte ze de kerststol. Waar kun je ze het beste halen?

kerststol-ah-met-suiker

Je kunt geen supermarkt binnenlopen zonder om je oren te worden geslagen met kerststollen, die consequent ‘feeststollen’ worden genoemd. De kerststol is feitelijk een homp krentenbrood met amandelspijs in het midden, bestrooid met poedersuiker. Net als krentenbollen is een krentenstol verdacht lang houdbaar. Vroeger was je stiekem best blij als op schoolreisje bleek dat die ouwe sok in je rugzak een wekenoud, gebutst krentenbolletje was en dan was het eigenlijk best nog te eten. Hetzelfde geldt voor de kerststol, je kunt de visite twee weken lang dezelfde buil brood aanbieden. Een kerststol zit dan ook boordevol E-nummers, gluten, lactose en andere zooi. In die zin symboliseert de kerststol prima de kerstsfeer. Hoewel ik het best te pruimen vind, is de kerststol niet mijn lievelings. Het is zo fantasieloos en alledaags. Dat spijs en beetje poedersuiker verhult niet echt dat we hier met een reuzenkrentenbol zitten. Toch pakken supermarkten uit alsof ze Kerstgoud verkopen tegen stuntprijzen.

Niet alle kerststollen zijn hetzelfde, er zijn altijd kleine verschilletjes te herkennen. Zo zit in sommigen van dat versuikerde fruit. Persoonlijk heb ik het vermoeden dat die rode weke stukjes door de duivel zijn bereid, dus heb ik ze in deze test ook zo veel mogelijk geprobeerd achterwege te laten. Als ze toch in het brood zaten, heb ik ze eruit gehaald en buiten beschouwing gelaten om vooringenomenheid te voorkomen. Wat research leert dat het brood uit Duitsland komt en dat er gedroogd fruit in hoort. Het werd in de zestiende eeuw voor het eerst gebakken voor kerst, maar omdat het in de vastentijd werd gebakken mocht er geen boter worden gebruikt en dus waren de Stollen niet te kanen. Twee vrome broers stuurden een briefje naar de paus of ze aub toch boter mochten gebruiken, want hun kaken kwamen niet meer van elkaar door de taaiheid van het brood. Je kunt veel zeggen over de katholieke kerk, maar niet dat ze vies zijn van wat bureaucratie en dus duurde het vijf pausen voor ze een brief terug kregen met toestemming, de zogeheten boterbrief die we nog kennen van Ron Brandsteder’s Honeymoon Quiz. Gaandeweg hebben bakkers steeds meer suiker op en in en door het brood gedaan zodat het ding toch te vreten was. Tot zover de geschiedenisles.

Een grote vraag die ik in de test graag beantwoord zou willen zien: bestaan er kerststollen die wel bijzonder zijn?

1. Proefstol van de Coop – 1,99 euro

kerststol-coop-uit-verpakkingDe kerststol van de Coop heet proefstol, dat heeft te maken met het handzame formaat. Een proefstol vervoer je zo in je handtasje, no questions asked. In de verpakking ziet deze stol er een beetje droevig en op elkaar geplakt uit. Niet een stol die je uit je stoel doet springen en het leven in een heel ander licht zet. Mijn verwachtingen zijn laag gespannen en misschien heb ik hem daarom ook wel eerst een tijdje links liggen. Nadat ik de moed bij elkaar heb geraapt om de kerststol toch maar eens uit de verpakking te halen om te testen, word ik aan alle kanten verrast. De conserveringsmiddelen in de vooraf gestrooide poedersuiker doen hun werk uitstekend. Het ziet er een klein beetje uit platgereden sneeuw, maar het smaakt heerlijk. Het brood is wel een beetje taai geworden. De bakker is royaal geweest met zijn spijsverdeling en er zijn geen gedroogde vruchten te bekennen. Het is een prima kerststol voor een prima prijs. Het feit dat het niet tot ver na kerst houdbaar is, geeft een stuk vertrouwen. Er zitten nog altijd talloze ingrediënten waar de paus eigenlijk nog zijn goedkeuring voor zou moeten geven, maar ik vind hem lekker.

2. Albert Heijn Ambachtelijke feeststol – 3,99 euro

De AH mijdt het woord kerst rond kerst als de pleuris, vandaar ook ‘feeststol’ en fijne ‘feestdagen’, een woord zo random dat JC zijn neus er voor op zou halen. Tijdens ‘feestdagen’ komt de AH altijd met die pauselijk paarse kerststol-ah-uitverpakking-suiker-toevoegenverpakkingen op de proppen, die kopers het idee moeten geven dat zelfs de slechtste koks nog een feestmaal op tafel kunnen zetten met kerst. Het is vooral te dure shit in luxe verpakking, zo kijk ik ernaar. Je koopt een gevoel, honderd procent marketing. De feeststol zit in een verpakking die je doet vermoeden dat je een psp4 aan het uitpakken bent, maar het is gewoon de vertrouwde hoop meel, water en krenten. De zuurverdiende suiker moet je er zelf op strooien, die luxe geven ze je dan niet mee. De feeststol is niets bijzonders. Het is krentenbrood met amandelspijs en poedersuiker, maar zonder die extra schwung die de feestdagen zo ontzettend hard nodig hebben. Een hoop poeha, maar weinig om het lijf. Ik heb hem niet eens helemaal opgegeten. Die bijgevoegde poedersuiker is op zich lekker, maar je hele keuken zit onder. Zeker als je het zakje te enthousiast opent. Dat ze daar nou geen luxe strooibus bij hebben verzonnen.

3. De feeststol van de Dirk van den Broek – 1,99 euro
kerststol-DirkOok hier is de kerststol een feeststol. De prijs is dezelfde als de proefstol van de Coop, die de helft kleiner was. De prijs is dus goedkoop te noemen, het is dan ook de Dirk. De poedersuiker die apart in een zakje zit toegevoegd is aan elkaar geklonterd, de brokjes geven niet het feestelijke resultaat geeft wat de naam doet vermoeden. Zelfs als je de stol presenteert op een  gezellig schaaltje, ziet het eruit als een verlaten weesje met zwavelstokjes. De eerste hap is dan ook ronduit onappetijtelijk. Na een paar hapjes moet ik concluderen dat dit niet de kerststol is die je JC zou voorzetten op zijn verjaardag. De structuur is te compact, de smaak te muf, de suiker te brokkig, het geheel te taai. De amandelspijs is wel ok. De prijs is prima en je krijgt een megabrood weg te werken, maar de vraag is: wie zet je dit voor? Misschien nietsvermoedende collega’s, die allang blij zijn wat lekkers krijgen om zich even aan hun computer te kunnen ontworstelen of een zeurvriendin die zichzelf steeds bij je uitnodigt. In ieder geval niet aan mensen die je op wat voor manier dan ook liefhebt.

4. Hema stol met amandelspijs – 2,50 euro
Als het om eten gaat verdient Hema sowieso alle lof in de wereld. De winkel die de perfecte rookworst weet te produceren, de winkel die ons bubbelsap gaf en verrukkelijke tompoezen. De kracht van de Hema is: niet moeilijk doen. Als Madonna de personificatie van de Albert Heijn is, is Beyonce dat voor Hema. Madonnakerststol-hema krijst in wisselende accenten van de daken dat ze zo kei bijzonder en speciaal en apart is, want kijk maar naar die roulerende veel te jonge danser die ze aan haar crazy arms heeft hangen. Beyonce heeft alles, weet dat, maar wrijft dat niet in je gezicht. Hema heeft hier gewoon de perfecte feeststol in zijn assortiment. Toen ik het brood kocht hoorde ik al een engelenkoortje. Bij het openen beginnen de violen, bij de eerste hap staat het voltallig Metropole Orkest op je tong en na het doorslikken brengt Beyonce plots een nieuw visual album uit. Het zal wel toeval zijn, maar dat kan bijna niet. Het brood is lekker luchtig en doet je niet vermoeden dat het er over twintig jaar nog exact hetzelfde uitziet. De amandel is, net als bij alle geteste stollen, van een prima kwaliteit en de poedersuiker – die je er niet zelf op hoeft te doen! – is goed gebalanceerd. Ineens smaakt de kerststol weer ergens naar, is het lekker om te eten in plaats van een onnadenkendheid. De Hemastol krijgt dan ook als enige de SOA.

SealOfApprovalmetbril

Deze blog is geschreven voor Labsters.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s