Kalme gruwel in Only God Forgives

Ryan Gosling sleurt slachtoffer mee in Only God Forgives
Ryan Gosling sleurt slachtoffer mee in Only God Forgives

Weglopend bioscooppubliek is doorgaans prima publiciteit voor je film. Bij Only God Forgives lopen kijkers weg omdat de film te ‘ranzig’ is en ‘nergens op slaat’. Persoonlijk snap ik nooit dat je weg zou lopen bij een film. Je weet immers nooit of de regisseur er plotseling iets briljants van weet te maken. Toegegeven heb ik een keer een film af laten zetten, dat was Disclosure met Demi Moore en Michael Douglas. Ik had de film gehuurd samen met mijn zus en die trok de ‘debiele’ plot niet meer. Ik was het met haar eens en stemde in over te schakelen op een KRO-detective. Ik was dertien en voel me er nog steeds lichtelijk schuldig over. Misschien was het eigenlijk heel diepzinnig allemaal.

Terug naar Only God Forgives. Toen de Deense regisseur Nicolas Winding Refn aankondigde na Drive weer met Ryan Gosling een film te maken die zich afspeelt in Bangkok, werd meteen een Drive 2 verwacht. only god forgives gifRefn gooide met de misdaadfilm twee jaar geleden hoge ogen door de cameravoering en de zwijgzame, übercoole hoofdpersoon. In de eerste scène die werd vrijgegeven, zagen we Gosling al meteen emotieloos een man aan zijn kaken een rood belichte hotelkamer uit sleuren onder begeleiding van een lief liedje. Dat beaamde de vermoedens voor Drive 2. Helaas, Refn gaat met Only God Forgives een andere kant op. Waar de hoofdpersonages in Drive goedaardige types waren in een harde, verkeerde wereld, zijn de personages in Only God Forgives keihard, egoïstisch en ronduit onsympathiek. Goslings Julian is een nozem die alles doet wat zijn moeder hem opdraagt, ondanks dat hij haar haat. Zijn broer Billy (Tom Burke) is een botte lul die prostituees mishandeld en eentje zelfs vermoord. Hun moeder, een briljante en onverwachte rol van Kristin Scott Thomas, is Lady MacBeth in het lichaam van Donatella Versace, zoals Thomas het personage zelf treffend beschrijft. En de politiebaas Chang (Vithaya Pansringarm) ontlokt het geweld dat hij gruwelijk afstraft.

Chang bedreigt personage Kristin Scott Thomas in Only God Forgives
Chang bedreigt personage Kristin Scott Thomas in Only God Forgives

Het verhaal is simpel. Billy vermoordt op brute wijze een minderjarige prostituee, Chang laat haar vader wraak nemen door hem alleen te laten met het lijk van zijn dochter en de bloeddoorweekte Billy. Een tweede slachtpartij is het gevolg. Moeder komt naar Bangkok en wil dat haar andere zoon Julian wraak neemt op de brute moord op haar zoon. “Maar dat is niet het hele verhaal”, probeert Julian nog. “Billy verkrachtte en vermoordde een 16-jarig meisje.”  Moeders zou geen kruising tussen MacBeth en Versace zijn als ze daarop niet antwoordde: “I’m sure he had his reasons.” Aan de bak dus.

Rifns misdaadfilm zit vol gewelddadige scènes die lachwekkend zouden zijn als je niet zo’n watje was als ik. De roekeloze Chang ontlaadt met karaoke en dat is ook nauwelijks serieus te nemen. Toch blijft Only God Forgives intrigeren, op de eerste plaatst door het wederom strakke decorum en de onnavolgbare personages. Toegegeven, Gosling mag wel wat meer tekst en minder volgzaam de volgende keer. Het zou leuk zijn als hij een keer uit die though guy modus komt, mogelijk in de nieuwe film die hij maakt met de mysterieuze regisseur Terrence Malick.  Voorlopig is het wachten op de darkside die hij wederom zal tonen in zijn regiedebuut How to Cath a Monster, een thriller waarin hij zelf niet te zien is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s