The Fighter – Gevecht tegen verstikkende familiebanden

Chistian Bale en Mark Wahlberg als broers in The Fighter
Chistian Bale en Mark Wahlberg als broers in The Fighter

Micky wil maar een ding in het leven en dat is boksen. Hij wordt daarin in bijgestaan door zijn familieleden. Zijn grofgebekte moeder Alice is al sinds zijn tienerjaren zijn manager en halfbroer Dicky is zijn coach. Hoewel zijn familie overloopt van liefde voor de spierbundel gespeeld door Mark Wahlberg, krijgen ze weinig van de grond. Als Alice, lekker ordinair gespeeld door Melissa Leo, een wedstrijd regelt voor haar rustige zoon, haakt zijn tegenstander af en wordt hij tegenover een te zware tegenstander gezet. Micky is kansloos en wordt genadeloos ingemaakt. Zijn broer bakt er ook niet veel van, omdat hij te druk is met het scoren van crack. Ooit had hij zelf een veelbelovende bokscarrière in het verschiet, maar wist die te verknallen door zijn verslaving. Acteur Christian Bale speelt de junk voortreffelijk. Hij is constant ongeduldig, overtuigd van zijn eigen grootheid en zenuwachtig op zoek naar de volgende shot. Bovendien is hij kilo´s afgevallen voor de film waarmee hij terecht een Oscar won voor beste bijrol. Dicky is de hele film bezig met zijn zelfbenoemde comeback en wordt daarvoor zelfs gevolgd door een cameraploeg. Hij stort zich volledig op de carrière van zijn jongere halfbroertje Micky.

De onvoorwaardelijke liefde van zijn familie verstikt Micky. Zijn moeder gaat voor hem door het vuur, maar is niet de best denkbare manager. Als Micky het barmeisje Charlene Fleming komt daar verandering in. Ze stimuleert hem zijn familie te dumpen die zijn professionele carrière in de wegstaat, maar is daarin zelf ook weer heel dwingend. Het verlegen karakter van Micky zorgt ervoor dat hij door iedereen in een hoek geduwd kan worden. Ook in de bokskringen ontvangt hij met regelmaat de klappen van zijn tegenstander terwijl hij tegen de touwen leunt. In zijn professionele carrière en privéleven, moet Micky de goedbedoelde adviezen in de wind leren slaan, om te kunnen winnen.

Christian Bale, Melissa Leo en Mark Wahlberg in The Fighter
Christian Bale, Melissa Leo en Mark Wahlberg in The Fighter

De film van David O. Russell toont de beklemmende liefde van bloedverwanten die het beste met hun broer en zoon voorhebben, maar hem eerder klein houden dan groot maken. Wat ook niet helpt is hun opvliegende karakters. Walbergh speelt zijn Micky heel terughoudend en klein, waardoor zijn medespelers all the way kunnen gaan met hun ordinaire scheldpartijen en druggebruik. Zelfs de vaak schuchtere en bedeesde Amy Adams gaat schaars gekleed los op de talloze halfzusjes van haar nieuwe vlam. De hechte band moet worden doorgeknipt, zodat de verhoudingen weer werkbaar worden. De spanningsboog in de film zakt af en toe in, als bijvoorbeeld al lang en breed duidelijk is dat Micky zijn broer gaat dumpen als coach, duurt het onderwerp wordt aangesneden in de film. Hoewel de titel anders doet vermoeden, is The Fighter geen knalharde actiefilm, maar eerder een innemend drama. De ontknoping is geen verrassing, maar het portret van een ambitieuze rustige man die zijn plek moet vinden in een wereld vol ego’s is geslaagd. Ook door het voortreffelijke spel van de cast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s