Turken mogen weer twitteren

turken

De Turkse regering heeft het verbod op twitteren, vier dagen na de regionale verkiezingen, opgeheven. Het hoogste gerechtshof in het land had woensdag al geoordeeld dat het verbod in strijd was met de grondwet en legde Turkije op Twitter onmiddellijk weer toegankelijk te maken.

Premier Recep Tayyip Erdogan legde het verbod op 20 maart op omdat opnames werden gedeeld waaruit bleek dat de regering corrupt is. Om die reden werd vorige week ook YouTube platgelegd. Op een van de geposte video’s zou een telefoongesprek van Erdogan te horen zijn, waarin hij met zijn zoon spreekt over steekpenningen. Erdogan beweert dat de opname nep zijn. De officiële reden is dat de social media inbreuk zouden maken op privacy. Zo’n twaalf miljoen Turken hebben een Twitteraccount.

De regering liet Twitter in maart blokkeren na een uitspraak van een Turkse rechter, waarna de site niet meer bereikbaar was. Veel Turken wisten het Twitterverbod te omzeilen, maar dat werd wel steeds moeilijker. abdullah Gul

De Turkse actie werd links en rechts bekritiseerd. Eurocommissaris Neelie Kroes (Telecom) noemde het verbod ongegrond, zinloos en laf. Ze liet donderdag op Twitter weten de opheffing van de ban goed nieuws te vinden. Parlementariër Sezgin Tanrikulu dreigde met een aanklacht tegen de regering wegens machtsmisbruik en ook president Abdullah Gül noemde het verbod ‘onacceptabel’. Hij trok zich niets aan van het verbod en sprak via Twitter zijn afkeer uit.

YouTube is nog altijd onbereikbaar voor Turken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s