Historici vinden ‘Heilige Graal’

Twee Spaanse geschiedkundigen beweren de Heilige Graal te hebben gevonden. De gouden beker waar Jezus Christus tijdens het Laatste Avondmaal uit gedronken zou hebben, staat volgens Margarita Torres en José Manuel Ortega del Rio al duizend jaar in de basiliek van San Isidro in het Spaanse León. De curatoren hebben de beker uit de kerk moeten halen, omdat het nogal druk werd met mensen die de graal met eigen ogen wilde zien. Curatoren zoeken naar een betere en vooral grotere locatie om de druk versierde beker tentoon te stellen.

The goblet in the Basilica of San Isidoro in León, northern SpainDe kelk is gemaakt van agaat, goud en mineraal en is ingelegd met edelstenen. De graal bestaat feitelijk uit twee bekers die bij elkaar zijn gevoegd. Een beker is naar boven gekeerd en een naar beneden. De kelk stond altijd op naam van de dochter van koning León Fernando I, die tot 1065 regeerde.

De twee onderzoekers begonnen hun speurwerk in 2011. Ze werden geïnspireerd toen ze op twee stukken Egyptisch perkament stuitten, waaruit ze meenden de locatie van de graal te kunnen herleiden. De twee denken dat de beker uit Jeruzalem werd gestolen en in Caïro terecht is gekomen. Een emir zou de beker aan de Spaanse koning hebben gegeven als vredesoffer.

De Heilige Graal vormt al eeuwenlang een groot discussiepunt. Het zou een commercieel verzinsel zijn, of harrison fordeen mythe. In Europa alleen al bestaan tweehonderd mogelijke bekers die wel eens de Heilige Graal zouden kunnen zijn. Ook de Spaanse onderzoekers erkennen de mogelijkheid dat hun vondst niet de echte beker is waar Jezus uit dronk.

De graal is in ieder geval een inspiratiebron voor talloze artiesten. Je kunt het niet over de Holy Grail hebben, zonder meteen te denken aan Monty Python en Fransen die koeien lanceren vanaf een kasteel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s